Het is intussen zo’n 3 jaar geleden dat ik lunchte met een ervaren onderneemster. Ik doe dit uiteraard wel vaker, maar die eerste keer is me lang bijgebleven. Ik schets even: zij ettelijke jaren bezig, ik amper piepend in het ondernemerschap, gezellig keuvelend in een hippe lunchbar.

Ik praatte honderduit over wat ik allemaal deed en welke opportuniteiten er op mijn pad kwamen. Ze luisterde aandachtig, glimlachte fijntjes en vroeg me plots dé vraag: “maar Liesbeth, heb jij eigenlijk wel een 5-jarenplan?” De vraag verraste me en kwam eigenlijk als een soort van koude douche die mijn enthousiasme wegspoelde. Want, nee ik had geen plan, nu nog steeds niet trouwens 😉

Ik heb maanden met deze vraag in mijn maag gezeten en voelde me die dag precies een beetje op mijn plaats gezet. Nu, jaren later en met bijna de volle 4 jaar op de teller van het ondernemerschap, weet ik wel beter: ik hoef geen plan. Ik doe het lekker eigenwijs op mijn manier en dat werkt prima!

Wat ik hiermee wil aankaarten, is de vele moetjes die ons worden aangepraat als (prille) ondernemer. Je moet een coach, je moet 10K per maand omzet draaien, je moet 5 posts per week op social media plaatsen … en wat moeten we nog allemaal? Maar hier komt het goeie nieuws: je moet just niks 😊. Of toch wel: je moet je vooral amuseren, doen wat je graag doet en wat jou energie geeft. Want enkel zo hou je het vijf jaar of meer vol, met of zonder plan.

Ik ben er trouwens heilig van overtuigd dat ik niet zou geraakt zijn waar ik nu sta, indien ik mijn pad vooraf had uitgestippeld. Ik heb ja gezegd op vele opportuniteiten, je kan ze soms zo gek niet bedenken. Zo werkte ik mee als opruimcoach aan een boekenreeks van Tante Kaat, mocht ik Frank De Winne interviewen bij de ESA en organiseerde ik een event bij Ozark Henry himself. Allemaal zaken die ik 5 jaar geleden nooit in een plan had durven neerschrijven.

Ik doe het lekker eigenwijs op mijn manier en dat werkt prima!

Liesbeth Claeys bij ESA

Nu mijn bedrijf op koerssnelheid zit en ik niet meer solo onderneem, heb ik wel een coach onder de arm genomen. Niet van moeten, maar van graag willen. Groeicoach Hester van Gelder van Eliter vroeg me gelukkig bij onze eerste sessie niet naar mijn plan, of ik was gillend weg gelopen. Ze polste wel naar mijn stip aan de horizon omdat het belangrijk is dat niet alleen jezelf, maar ook je team weet welke richting je uit wil.

Ook hier bleef ik het antwoord schuldig, want één stip heb ik helaas niet. We zijn tot de conclusie gekomen dat ik niet één heldere ster heb die mij de richting wijst, maar wel een ganse melkweg boordevol fonkelende lichtpuntjes. En het beste van al, dat is dik ok!

Voel je je soms ook te veel in een keurslijf getrokken als onderneemster en heb je het gehad met al die moetjes en regeltjes? Kijk dan eens om je heen en weet dat heel wat onderneemsters ook maar gewoon hun best doen, met vallen en opstaan, zonder plan. Maar onthoud dat authentieke onderneemsters steeds hun dromen najagen en zo ongeziene paden bewandelen waar velen alleen maar kunnen van dromen.

PS: op donderdag 5 december organiseer ik samen met Hester een Ladies on the Road-workshop rond groeien van solo-ondernemer tot onderneemster met een klein team. Benieuwd? Abonneer je op de nieuwsbrief en je weet het als eerste.

More inspiration

TOP
Events 0