Als kind bruiste mijn hoofd altijd van de wildste plannen en eigenlijk is die ideeënstroom nooit verdwenen. Integendeel. Ik deed ook alles graag, wat het kiezen van de juiste studierichting daarom niet echt makkelijk maakte.

Ik heb me lange tijd een buitenbeentje gevoeld omdat ik niet als vele mensen één passie had, waar ik voluit voor kon gaan. Dit leek in mijn ogen een pak simpeler, minder vermoeiend dan mijn constante zoektocht naar iets nieuws.

Dankzij het boek van Suyin Aerts leerde ik een jaar geleden de term “Creatieve Generalist” kennen en een nieuwe wereld ging voor mij open. Ik besefte dat mijn drang naar constant nieuwe dingen zelfs een pluspunt kon zijn, zeker in het ondernemerschap.

Herken je je al een beetje in bovenstaande tekst, lees dan zeker verder en ontdek of ook jij een multipassionate bent.

Creatieve generalisten in een notendop

Creatieve generalisten of multipassionates zijn mensen met veel interesses, een onstilbare leerhonger en een grote behoefte aan afwisseling. Ze willen niet kiezen voor één domein of interesse, want dat druist in tegen hun natuur. Ze willen net alle mogelijkheden openhouden want kiezen is voor hen verliezen.

Binnen de creatieve generalisten zijn er twee groepen. De ene groep beleeft zijn of haar verschillende interesses na elkaar en de andere groep beoefent zijn of haar verschillende interesses tegelijkertijd.

Train jouw popcorn brain zodat je die constante ideeënstroom kan kanaliseren.

het popcorn brain van de creatieve generalist

Unieke kenmerken van een creatieve generalist

#1 Razendsnelle inwerktijd

Generalisten hebben weinig inwerktijd nodig, daarom is outsourcing of projectmatig werken een kolfje naar hun hand. Het zijn als het ware kameleons die zich overal naadloos en razendsnel aanpassen.

Een creatieve geest start steeds met volle goesting en tegen dat bij hen de verveling toeslaat, is het project of de job al afgerond en kunnen ze zich weer uitleven in een nieuwe uitdaging.

#2 Pro’s in creatieve oplossingen

Creatieve generalisten kunnen heel snel verbanden leggen en leggen linken die niemand voor mogelijk houdt. Een generalist kan op die manier een nieuwe wind doen waaien in een onderneming of een bepaald project door de dingen vanuit een ander perspectief te bekijken.

#3 Onstilbare leerhonger

Een creatieve generalist wil constant bijleren, nieuwe ideeën en impulsen opdoen. Ze kunnen makkelijk veel informatie verwerken en hoofd- en bijzaken van elkaar onderscheiden.

#4 Verandering? Yes please!

Waar heel veel mensen verandering mijden, smijt een creatieve generalist zich volledig. Ze houden net van uitdaging, van nieuwe dingen, niet-alledaagse patronen. Te lang hetzelfde doen, leidt bij een multipassionate tot verveling.

Net daarom kiezen veel creatieve generalisten voor het ondernemerschap omdat hen dit de nodige variatie en uitdaging geeft. Zij willen net geen omgeving met veel vastgelegde regels en procedures, maar willen kunnen ‘spelen’ en experimenteren.

Heb je een aha-moment?

Zat je tijdens het lezen van bovenstaande kenmerken steeds te knikken? Dan is de kans groot dat ook jij tot het clubje van de creatieve generalisten behoort.

Surf zeker eens naar www.creatievegeneralist.be, de website van coach Silvia Derom. Daar kom je echt alles te weten over generalisten en hun constante ideeënstroom.

Op 14 en 15 november organiseer ik met Ladies on the Road zelfs een workshop, specifiek voor creatieve generalisten. Silva Derom brengt die dag een interactieve workshop waarin je leert hoe je vele prikkels kan doseren. Je leert zowel hoe je over- als onderprikkeling kan voorkomen. We brengen je ‘prikkelstatus’ in kaart en je gaat naar huis met heel wat tips om die te optimaliseren (en zo te houden). Ook auteur Suyin Aerts en muzikant Piet Goddaer zijn van de partij. Deze creatieve generalisten pur sang vertellen ons over hun grootste passie en dit op een werkelijk unieke locatie: de studio van Ozark Henry aka Piet Goddaer.

Meer weten over deze workshop?

More inspiration

TOP
Events 0