Heb je weleens het gevoel dat anderen het beter doen dan jij? Hoe hard je ook werkt, je hebt altijd de gedachte niet goed genoeg te zijn of te presteren. Misschien voel je jezelf hierdoor wel onzeker en vrees je om ook door de mand te vallen? Wel, dit gevoel, dat is nu net het imposter syndrome.

Wist je dat 70% van de vrouwen wel eens last heeft van dit ongemakkelijke gevoel? Maar wat is het imposter syndrome precies? Hoe ontstaat het? En hoe ga je ermee om? Ik vertel je er graag meer over in deze blog.

Wat is het imposter syndrome?

Het imposter syndrome is een verzameling van persoonlijkheidskenmerken en ontstaat vaak uit onzekerheid en perfectionisme. Zodra je moet presteren, komen er angstige gevoelens en twijfels naarboven. Je gaat er vooral vanuit dat jouw succes niet uit je eigen capaciteiten voortvloeit, maar wel uit toeval, geluk en externe omstandigheden.

Wist je dat 70% van de onderneemsters last heeft van het Imposter Syndrome?

Hoe ontstaat het imposter syndrome?

Het imposter syndrome is de combo van opvoeding en karaktereigenschappen. Heb je gestudeerd,  heb je van nature een laag zelfbeeld, weinig zelfvertrouwen en ben je perfectionistisch? Dan is dit de ideale voedingsbodem voor het imposter syndrome. Al helemaal als je ouders in je kinderjaren extreem beschermend en prestatiegericht waren.

Onderzoek wijst ook uit dat imposter syndrome vaker aanwezig is bij vrouwen dan bij mannen.

imposter

3 tips om jouw imposter de kop in te drukken

Herken je je in bovenstaande “symptomen” en wil je deze belemmerende gedachten graag verminderen, dan geef ik je alvast 3 tips mee.

  1. Herken je imposter-gedachten
    Zoek uit wat jou precies angst inboezemt en breng deze imposter-gedachten in kaart. Door deze belemmerende gedachten te erkennen, kan je ermee aan de slag.
  2. Vergelijk jezelf niet met anderen
    Iedereen is uniek op zijn of haar eigen manier. Door jezelf te vergelijken met collega-onderneemsters, zie je je eigen positieve eigenschappen nauwelijks nog. Zelfs als het lijkt dat iemand alles onder controle heeft, is de kans groot dat je niet het hele verhaal kent.
  3. Vier je successen
    Zet je successen in de kijker, hoe klein ze ook zijn en neem de tijd om ervan te genieten. Schrijf bv ook eens die dingen op waarop je trots bent. Als je eerlijk bent met jezelf, zal je zeker een hele waslijst kunnen opschrijven.

 

 

maak komaf met je imposter syndroom

Wil je definitief komaf maken met jouw imposter? Mis dan zeker de Ladies on the Road-workshop niet op 7 december. Ik heb die dag 2 rasechte imposter-temmers uitgenodigd.

De eerste is Liesbet Boone, zij is medeoprichtster van Conundrum en doctor in de psychologie. Liesbet begeleidt al meer dan 10 jaar onderneemsters, leidinggevenden, professoren, teams en medewerkers vanuit een evidence-based kader.

Ze is erop gebrand om onderneemsters zoals jij te versterken, zodat je jouw ambities in het persoonlijk en professioneel leven met moed en overtuiging kan realiseren.

Tweede imposter-temmer is Veerle Raemdonck, kleurrijke experte in identiteit en empowerment. Veerle geeft jou haar toolbox om het patroon van belemmerende overtuigingen te doorbreken met een positieve mindset zodat je vrijer en authentieker door het leven kan gaan. Veerles missie is om vrouwen hun innerlijke kracht te doen inzien zodat ze hun stralingsangst overwinnen en zich zichtbaar durven op te stellen en zo meer geluk en succes kunnen ervaren.

Meer info over deze boeiende workshop vind je op de eventpagina.

More inspiration

TOP
Events 0