Wist je dat ongeveer 80% van de zakelijke beslissingen wordt beïnvloed door jouw persoonlijke gunfactor? Iemand gunt jou dus een bepaalde opdracht, contact of verkoop. Of net niet. Gelukkig kun je je bewust worden van jouw gunfactor en kan je deze ook doen toenemen. Ik geef je in deze blog graag enkele tips.

First things first: wat is een gunfactor?

De gunfactor is net zoiets als de X-factor, een ongrijpbare aantrekkingskracht. Het is als het ware een pakket aan persoonlijke kenmerken, zoals bijvoorbeeld een authentiek voorkomen, een optimistische ingesteldheid of jouw karakter, die maken dat een ander jou sympathiek vindt en jou net daarom iets gunt.

Vaak wordt beweerd (nee nee, zeker niet door mij 😊) dat bij vrouwen de gunfactor maar weinig aanwezig is. Integendeel, ze gunnen elkaar het licht in elkaars ogen niet en zijn net als krabben in een mand: elkaar naar beneden halend om zelf hogerop te komen. Daan Borrel en Milou Delen deden hier zelfs onderzoek naar en penden hun bevindingen neer in het boek Krabben. Een aanrader!

“A smile is the prettiest thing you can wear

5 efficiënte tips om je gunfactor te verhogen

#tip 1: Toon oprechte interesse

Luister aandachtig naar jouw gesprekspartner. Het gaat al lang niet meer om wat jij wil verkopen, maar wel om wat je potentiële klant écht wil, wat hij of zij nodig heeft. Deze nood kan je enkel maar achterhalen door één en al oor te zijn naar wat hij of zij zegt.

#tip 2: Glimlach

Een welgemeende glimlach opent deuren. Jouw gesprekspartner lacht namelijk bijna automatisch terug en de positieve toon is gezet voor de rest van het gesprek.

#tip 3: Ken jouw klant

Staat er een intake of kennismaking op het programma, toon dan niet alleen interesse tijdens het gesprek, maar doe ook wat research vooraf zodat je de klant al een beetje leert kennen.

Probeer tijdens het gesprek zelf met de klant mee te dromen en kom met creatieve oplossingen voor zijn of haar probleem.

#tip 4: Let op je lichaamstaal

Bijna driekwart van de communicatie is lichaamstaal! Gebruik daarom actieve lichaamstaal, praat met je handen, lach en draai jezelf naar jouw gesprekspartner toe.

Handig om weten: als jouw gesprekspartner het met je eens is, spiegelt hij of zij jouw lichaamstaal. Mensen die elkaars houding en bewegingen nadoen, ervaren namelijk een connectie met elkaar.

#tip 5: Wees authentiek

Zorg dat het beeld dat je online creëert op LinkedIn, Instagram en andere social media 100% matcht met wie je echt bent. Dit zorgt niet alleen voor herkenning, maar ook voor vertrouwen.

Wees ook vriendelijk, open en authentiek in real life gesprekken. Maak bijvoorbeeld af en toe een complimentje. Een simpel trucje, maar enorm doeltreffend. Het heeft namelijk een gunstige invloed op de sfeer. Doe het wel gemeend, anders werkt het niet. Gespeeld aardig zijn, werkt averechts.

sfeerbeeld ladies on the Road

De gunfactor bij Ladies on the Road

Binnen de community van Ladies on the Road is de gunfactor rijkelijk aanwezig. Misschien omdat ik gelijkgestemde zielen samenbreng in een ongedwongen sfeer, waar geen plaats is voor ego of “krabben-gedrag”? Of omdat we als onderneemsters allemaal met dezelfde issues kampen?

Ik merk dat onderneemsters tijdens een event elkaar net energie geven en elkaar versterken. En uit zo’n verbindend, ongedwongen netwerkevent vloeien net heel veel samenwerkingen voort. Meer nog, enkele dames zijn zelfs vriendinnen geworden dankzij Ladies on the Road.

Zin om ook eens deze gunfactor onder onderneemsters te ervaren? Neem een kijkje op de agenda!

More inspiration

TOP
Events 0