Komende maand mag ik als vrouwelijk ondernemer al 1 kaarsje uitblazen. Hoog tijd dus voor een korte terugblik op het afgelopen jaar.
Eerlijk waar, het was een rollercoaster, maar wel zo’n dolle rit waarop je giert van het lachen en kriebels krijgt in je buik. Zo intens fijn vond ik het. Had je me trouwens midden 2020 gevraagd of ik zelfstandige zou worden, dan had ik je met grote ogen aangekeken. Ik droomde er wel van, al jaren, maar durfde nooit de stap te zetten. En plots was het daar, na een negatieve ervaring met een werkgever had ik er gewoon genoeg van en ik besliste om de sprong te wagen.

Je kan het!

Ik kom niet uit een ondernemersnest, integendeel. Ik kreeg steeds met de paplepel ingegeven dat een vaste job het hoogste goed was. Maar eind 2018 leerde ik Wim kennen, mijn partner én al jaren ondernemer. Hij inspireerde me en leerde me vooral geloven in mijn eigen kunnen. En toen ik op een druiligere herfstdag genoeg had van in dienstverband te werken, sprak hij de voor mij magische woorden uit: “probeer het gewoon, wat kan er misgaan?”. En zo geschiedde.

Als ik verhalen hoor van andere vrouwelijke ondernemers, dan hebben we allemaal wel iemand die ons over de streep heeft getrokken. Niet met grote woorden, maar gewoon door je het gevoel te geven dat je het kan, dat er in jou geloofd wordt.

Als solo-onderneemster moet je jezelf beschouwen als een merknaam. Zo kan je doelgerichter bepalen hoe je jezelf profileert naar je (potentiële) klanten.

Een boeiende leerschool

Mijn eerste jaar als onderneemster is trouwens voorbijgevlogen en was voor mij een ontzettend boeiende leerschool. Ik heb al zoveel interessante mensen ontmoet, toffe babbels gehad en ik heb voor mezelf ook een aantal zaken geleerd die ik graag met jullie wil delen.

#1 Neem het zoals het komt

In het begin hield ik angstvallig mijn mailbox in de gaten om te zien of er nieuwe opdrachten binnen kwamen, dit stadium is nu wel voorbij. Is het wat kalmer, dan geniet ik ervan want ik weet dat de dag erna mijn mailbox opnieuw kan ontploffen. Is het druk, zeur er niet over, maar wees blij dat mensen op jouw diensten of bedrijf een beroep willen doen.

Op kalmere dagen vul ik trouwens mijn tijd nuttig in. Ik lees vakliteratuur, spreek af met andere vrouwelijke ondernemers en ik investeer in self-marketing. En ook wel af en toe in me-time, dat moet ook kunnen.

#2 Self-marketing is cruciaal

Als solo-onderneemster moet je jezelf beschouwen als een merknaam. Zo kan je doelgerichter bepalen hoe je jezelf profileert naar je (potentiële) klanten. Enkel door met een consistent beeld van jezelf naar buiten te komen en jezelf zichtbaar te maken, zullen anderen weten wat ze aan jou hebben en waarvoor ze beroep op je kunnen doen.

Ik vond dat in het begin knap lastig, mezelf profileren en op de voorgrond treden. Maar geloof me vrij, het werpt zijn vruchten af. Zorg dus dat je socialmedia-kanalen op punt staan, dat je geregeld iets post over wat je doet en toon je expertise bijvoorbeeld door blogartikelen of whitepapers te schrijven. Of ze te laten schrijven.

#3 Investeer in je netwerk

Zorg dat je er niet alleen voor staat, maar dat je mensen om je heen hebt waarop je kan terugvallen, raad aan kan vragen of mee kan samenwerken. Linkedin is hiervoor een heel krachtige tool. Wanneer ik iemand ontmoet, dan connecteer ik altijd meteen na de afspraak via Linkedin. Zo houd je contact en zie je ook waarmee de ander bezig is.

Sluit je ook aan bij een netwerkorganisatie die je ligt. Ik heb er nu met Ladies on the Road toevallig eentje opgericht voor vrouwelijke ondernemers, maar er zijn ontelbare netwerken waarvan je deel kan uitmaken. Tijdens activiteiten en etentjes leer je elkaar op een andere manier kennen dan in een zakelijke setting.

#4 Bouw duurzame relaties op met je klanten

Met Perfect Story, mijn contentcreatiebureau, ga ik niet voor one-hit wonders. Nee, ik wil mijn klanten langdurig begeleiden in al hun communicatieplannen. En ik wil niet alleen terugkerende klanten, maar vooral ook tevreden klanten die échte ambassadeurs worden.

 

Heb je zelf nog extra tips of wil je graag eens weten wat Ladies on the Road voor jou kan betekenen? Boek een virtuele koffiebabbel in.

 

 

 

 

 

More inspiration

TOP
Events 0