Wanneer de jaarwissel dichterbij komt, beginnen we ons – met de twinkelende lichtjes van de kerstboom op de achtergrond – af te vragen wat we het komende jaar allemaal beter kunnen doen.

Goede voornemens zoals meer sporten en minder chocolade eten, hebben we allemaal al eens genomen én gooien we snel weer overboord. Toch zijn er een paar voornemens die je als onderneemster best een heel jaar lang volhoudt. Met deze 4 neem je in 2022 alvast een vliegende start.

#1 Probeer wat minder te werken

Als onderneemster heb je altijd iets te doen: mails beantwoorden, offertes maken, je administratie op punt houden, … Probeer het werk wat meer te delegeren en je te focussen op je uiteindelijke doel. Zet je smartphone eens een avondje uit, boek een wellness met vriendinnen of plan een avondje uit met je partner.

Af en toe niet werken en gas terug nemen, zorgt voor extra energie die je nadien terug in je eigen zaak kan investeren.

"Je kunt alleen tijd verspillen als je vergeet ervan te genieten."

goals 2022

#2 Krijg grip op je cijfers

Of je nu zelf je boekhouding opvolgt of dit uitbesteedt, zorg dat je zelf grip hebt op je balans. Dat maakt het gemakkelijker om de financiële gezondheid van je bedrijf in te schatten, de juiste financiële beslissingen te nemen en geen onnodige uitgaven te doen.

Neem zeker eens een kijkje op de website Finance is Fun van Vera Smets. Zij geeft webinars zodat jouw balans niet langer Chinees voor je is.

#3 Stop nooit met bijleren

Als onderneemster is het nuttig om ook tijd te investeren in het leren van nieuwe vaardigheden en in te zetten op je persoonlijke groei. Volg een webinar, lees een boek of schrijf je in voor een opleiding. Het zal jouw business écht ten goede komen. Denk ook niet enkel en alleen aan hard skills, maar ontwikkel ook je soft skills.

#4 Verruim je netwerk

Een groot netwerk doet wonderen voor je zaak, maar dat krijg je natuurlijk niet zomaar in je schoot geworpen. Zet bijvoorbeeld je Linkedin-profiel op punt en plaats geregeld een post. Zo zien mensen waarmee je bezig bent en waarvoor ze op jou een beroep kunnen doen. Vergeet ook niet te connecteren als je iemand interessants ontmoet.

Maar kom ook vanachter je computer en ga naar netwerkevenementen. Je hoeft niet op ieder event aanwezig te zijn, maar kies er een netwerk uit waar jij je thuis voelt. Zoals Ladies on the Road bijvoorbeeld, waar business en fun steeds hand in hand gaan.

Maak er een fantastisch 2022 van!

More inspiration

TOP
Events 0