Dit jaar riep Hilde Crevits, Vlaams minister van Werk & Economie, Internationale Vrouwendag uit tot “de dag van de vrouwelijke ondernemer”. Dit in samenwerking met Unizo. Een initiatief dat ik als onderneemster én oprichtster van Ladies on the Road alleen maar kan toejuichen.

Begin april hadden we een online call over dit initiatief en ik peilde ook naar haar visie op vrouwelijk ondernemerschap.

Mevrouw Crevits, waarom vindt u het belangrijk dat vrouwelijke ondernemers hun eigen hoogdag krijgen?

“Ik vind het eigenlijk heel cruciaal dat we vrouwelijke ondernemers steunen en hen ook af en toe in de spotlights plaatsen. Met dit initiatief van Unizo, in samenwerking met Markant en Artemis, zullen we één keer per jaar vrouwelijke rolmodellen een podium geven om hun verhaal te delen en anderen te inspireren. Want dit kan een enorme boost geven aan andere vrouwen die dat duwtje in de rug nodig hebben om de stap te zetten naar ondernemerschap.”

“Choose and love your choice, is mijn motto”

Het aantal vrouwelijke ondernemers neemt toe. Toch zijn we nog steeds in de minderheid. Hoe komt dit volgens u?

“We zijn sowieso op goede weg. Het vrouwelijk ondernemerschap zit duidelijk in de lift en ik ben ervan overtuigd dat het naar voor brengen van vrouwelijke rolmodellen die aantallen alleen maar zal doen stijgen. Daarom draag ik het initiatief van Unizo, maar ook kleinere initiatieven zoals Ladies on the Road een warm hart toe.

Een grotere angst om te falen ligt volgens mij aan de basis van een lager aantal vrouwelijke dan mannelijke ondernemers. Vrouwen doen veel meer risico-inschatting op voorhand en haken af op mogelijke problemen. Daarom vind ik het net belangrijk om, zelfs bij jongere meisjes, coaching te voorzien om die drempels weg te werken, zodat we beseffen dat vrouwen even goed mogen falen.  Uit onderzoek van het Steunpunt ECOOM/Store is trouwens gebleken dat vrouwelijke ondernemers hun competenties vaak te laag inschatten. Daar moet dus dringend verandering in komen door middel van meer begeleiding en coaching.

Ik ben dus een grote voorstander van een evenwichtige mix van mannen en vrouwen in een bedrijf, want ook uit studies is gebleken dat meer vrouwen aan de top leidt tot betere bedrijven.”

Op 8 maart stond u met enkele rolmodellen samen op podium. Wat is er u bijgebleven van deze gesprekken?

“Eerst en vooral is me bijgebleven dat vrouwen heel praktische oplossingen voor praktische problemen vinden en dat ze eens ze de stap hebben gewaagd, heel complexloos omgaan met het ondernemerschap.

Wat me ook opviel op 8 maart, is de positieve energie die er hangt onder vrouwelijke ondernemers. Ik voelde de wilskracht en het positivisme onder de aanwezige vrouwen. Vandaar dat we ook meer moeten inzetten op netwerken en vrouwelijke ondernemers samenbrengen, want dit helpt om anderen te overtuigen.”

Voor u minister werd, was u zelf ook onderneemster. Met welke issues worstelde u?

“Ik neem zelf bijvoorbeeld niet snel grote risico’s, maar eens ik een beslissing heb genomen, ga ik er ook echt voor. Ik heb als jong meisje zelfs geworsteld met faalangst. Aan de andere kant ben ik opgevoed met een extreem gevoel van gelijkwaardigheid. Mijn ouders hebben er steeds op gehamerd dat ik me nooit mocht laten aanpraten dat ik iets niet kon en dat heeft me wel geholpen tijdens mijn carrière.”

 

Mevrouw Crevits, bedankt voor dit gesprek en hopelijk tot 22 september in Skyline Park in Izegem voor The Conference. Want ook daar geven we maar liefst 15 vrouwelijke rolmodellen een podium om hun ervaring te delen en anderen te inspireren.

More inspiration

TOP
Events 0